lichtbaluwJosanna en de Lichtbaluw is een boek voor jonge en volwassen nieuwetijdskinderen. Het beschrijft de weg die een meisje vol mogelijkheden aflegt, als zij haar talent gebruikt en doet wat ze echt graag wil. Ik heb het geschreven om ook iets aan de belevingswereld van kinderen te kunnen bijdragen. Het is gebaseerd op daadwerkelijke sjamanistische inzichten en technieken, waardoor het ook voor volwassenen iets kan betekenen.

Josanna wordt wakker in de kamer met netten, tonnen en olielampen die opa voor haar heeft gemaakt om zichzelf binnenstebuiten te dromen. De stem die haar gewekt heeft, is niet de  stem van de zee of de wind. In de deuropening staat een langgerekte schaduw, gekleed in een kamerjas die ruikt naar nieuwe mogelijkheden. Het is een Lichtbaluw en hij nodigt haar uit om de dageraad te beleven. Samen met hem maakt ze kennis met een heel nieuwe wereld. Ze laat zien hoe dapper ze is en hoe veel ze eigenlijk op opa lijkt, die maanladders maakte voor de lichtwezentjes en met de planten praatte. En zo komt ze uiteindelijk dicht bij hem, die ze zo mist. En bij zichzelf.

Uitgeverij Elikser € 16,00 https://webshop.elikser.nl/josanna-en-de-lichtbaluw

‘Zwaartekracht is een afspraak,’ leek de Lichtbaluw haar gedachten te beantwoorden. ‘Die hebben jullie met z’n allen op dit eiland en op deze planeet gemaakt. Het is een verstandige afspraak.’ Josanna keek alsof ze water zag branden. ‘Een afspraak?’, vroeg ze vol ongeloof. ‘Zwaartekracht is er toch gewoon – of we dat nou willen of niet? Het is een gegeven.’ ‘Alles is gegeven,’ zei de Lichtbaluw, ‘maar niets is een gegeven. Daarmee doe je het tekort. Je weet toch hoeveel er mogelijk is?’