p1050087

Alle lezingen worden begeleid door een powerpointpresentatie. Daarnaast hebben de lezingen het karakter van vertellingen, met telkens andere accenten. Er wordt niets voorgelezen of van papier af gebracht. De reacties van de toehoorders kunnen bepalen waar nader op wordt ingegaan of over wordt uitgeweid. De kosten voor een lezing van twee uur (met korte pauze) bedragen € 200,- (excl. BTW en excl. reiskosten).

 

Spirituele werelden van de Maya's

.

In mijn boek De Weg van 5het Blad heb ik beschreven hoe een verblijf in de werelden van de Maya’s mijn leven veranderd heeft en nog steeds verandert.Wat ik bij de Maya’s geleerd heb en wat ik bij hen heb mogen ondervinden wil ik ook graag in direct contact met anderen delen.

Toehoorders worden meegenomen op een reis door Yucatán waar we krachtplaatsen van de Maya’s als tempelcomplexen, piramides en cenote’s zullen bezoeken. Daarbij wordt een aantal wezenlijke thema’s uit de werelden van de Maya’s besproken. Met een uitnodiging om onder andere door de ogen van Mayasjamanen te kijken naar de werkelijkheid zoals wij die gewoonlijk ervaren. Sinds 2012 valt er alleen maar meer te ontdekken.

 

Maya-piramides en de tempel van het menselijk lichaam

Er is al heel wat bekend over de enerafbeelding6getische werking van piramides. Maar er is meer. De Maya’s lieten ons via hun piramides en de verering van de zon voor altijd in steen zien hoe we met onze eigen energie (via de energiecentra van de chakra’s) kunnen omgaan. Als je dit direct wilt ervaren, kun je een workshop boeken. Met deze lezing ga ik dieper in op de theoretische achtergrond. Je leert het spirituele wereldbeeld van de Maya’s nader kennen. Met een eeuwenoude en voor ons nieuwe betekenis van de piramides, die aan de hele mensheid en ieder van ons afzonderlijk iets mee te geven heeft.

.

 

 

Levenswijsheid uit het Incarijk

Dit is een reeks van drie lezingen die zonder probleem elk afzonderlijk kunnen worden bezocht. Er zit wel meerwaarde in het bijwonen van het geheel, omdat veel thema’s terugkeren en elkaar versterken. Met het Incarijk worden alle culturen bedoeld die uiteindelijk in het Incarijk zijn geïntegreerd. Het gaat in het bijzonder om spirituele zienswijzen en levenshouding opgedaan tijdens mijn reis met rugzak door de aangeduide gebieden. Ik heb daarover het boek In het spoor van de Waterpoema; Levenswijsheid uit het Incarijk geschreven. Ik spreek met name uit eigen ervaring en via wat ik bij de huidige lokale bevolking en sjamanen opgedaan heb. Het gaat daarbij niet zozeer om feiten maar des te meer om beleving.

Rond het Titicacameer

Het Titip1030893cacameer is het hoogste commercieel bevaarbare meer ter wereld, liggend op de grens tussen Peru en Bolivia in het Andesgebergte.  Het is een meer met een sterk mythische beleving, gevoed door de volkeren die er op en omheen leefden en nog leven. De overlevering van Lemurië is er nog merkbaar in het landschap. Tijdens deze lezing neem ik je mee langs verschillende betekenisvolle en gewijde plaatsen van dit gebied. Zoals de eilanden Amantani en Taquile met hun aparte levensbenadering, waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. En de eilanden van de Zon en de Maan waar volgens de mythologische beleving de wereld geschapen is. De graftorens van Sillustani tonen daarbij opvattingen over leven en dood van verschillende culturen, terwijl de tempel van Chicuito op vruchtbaarheid en overvloed ingaat. Tiahuanaco was als tempelcomplex het Heilige Meer helemaal toegewijd en er wordt nader besproken wat daarvan de oorzaak kan zijn en wat dit voor ons vandaag de dag nog kan betekenen.

 

De Nazcawoestijn

De woestijn rond het dorp Nazca is wep1040170reldberoemd geworden door de mysterieuze lijnen in het zand die alleen hoog vanuit de lucht bekeken tot hun recht komen. Strakke lijnen en lijnen in labyrintische vormen van dieren, planten en mythische wezens. Tijdens deze lezing verken je niet alleen deze lijnen met mij, maar reis je mee naar het nabijgelegen tempelcomplex van Cahuachi – met een mythische achtergrond die door de huidige werkelijkheid wordt gestaafd. Ook de spiraalvormige bronnen (respiradores) worden bezocht, met hun praktische en spirituele toepassingen, net als de letterlijk open begraafplaats van Cauchilla. Afrondend komen we bij de candelabro, een reusachtig symbool tegen de kust van Parracas. Hoe kan dit alles met elkaar worden verbonden?

 

 

 

De Heilige Vallei

p1040987De Heilige Vallei strekt zich uit van Cuzco, de navel van de wereld, tot aan Machu Picchu. Het was ooit een inwijdingsroute, maar een inwijding in wat? We verkennen tempels en huaca’s (heilige plekken) in Cuzco, Pisac en Ollantaytambo. Je maakt kennis met de weg van de condor en ontdekt bijzondere plaatsen in hun gewijde architectuur. De korte inwijdingsroute van Tambomachay via Pucapucara en Q’enqo naar Cuzco wordt eveneens behandeld, net als de Incatrail (die het slotstuk vormt van de oude kosmische inwijdingsroute). Er wordt tenslotte uitgebreid stil gestaan bij Machu Picchu om er op een andere manier naar te kijken dan gebruikelijk. We leren kijken door de ogen van lokale Q’erosjamanen.